gabycioc
685 poze   16917 vizite

a - Istoric si standard

CIOBANESC ROMÂNESC DE BUCOVINA

(Chien de berger roumain de Bucovine)

ORIGINE: România

UTILIZARE: Câine ciobanesc pentru turmele de oi si pentru bovine. Excelent câine de paza.

CLASIFICARE F.C.I.: Grupa II Pinscher-Schnauzer, Molossoizi, Câini de cireada si de munte elvetieni si alte rase
Sectiunea 2.2 – Molossoizi, tip montan
Fara proba de lucru

SCURT ISTORIC: Ciobanescul de Bucovina este o rasa naturala care s-a format în arealul Carpatilor, în Bucovina, mai exact în nord-estul României. Aceasta rasa a beneficiat de o atentie speciala în ceea ce priveste selectia si ameliorarea, ceea ce a condus la existenta tipului actual. In aceasta regiune, exemplarele acestei rase sunt utilizate cu mare succes la paza turmelor si a proprietatii. Acest câine mai este foarte cunoscut si sub denumirea de "DULAU" sau "CAPAU" .

Primul standard a fost redactat în 1982 si reactualizat în 2001 de catre Asociatia Chinologica Româna. Standardul actual, datând din 29.03.2002, a fost redactat si actualizat în conformitate cu modelul stabilit de Adunarea Generala FCI de la Jerusalem în 1987.

ASPECT GENERAL: De talie mare, impozant, temerar si mândru. Dimorfismul sexual este bine marcat.

PROPORTII IMPORTANTE: Raportul între lungimea botului si lungimea craniului este de 1:1. Lungimea corpului este usor mai mare decât înaltimea la greaban. Angulatia scapulo-humerala masoara circa 100-110°.

COMPORTAMENT / CARACTER: Echilibrat, calm, foarte devotat, iubeste copiii. Este neîncrezator fata de straini. Excelent câine de paza pentru turme, plin de curaj si foarte combativ contra eventualilor pradatori (urs, lup, râs). Poseda un latrat puternic. Apropierea de teritoriul sau a necunoscutilor sau a animalelor, este semnalata printr-un latrat foarte puternic, cu o tonalitate joasa, ce poate fi auzit de la distante foarte mari. Pe timpul noptii, el patruleaza în jurul proprietatii sau a turmelor.

CAP: Masiv, portul sau este usor ridicat în raport cu linia spatelui.

REGIUNE CRANIANA:
Craniu: Potrivit de lat. Axele longitudinale ale craniului si botului sunt usor convergente. Craniul, vazut din fata, este usor bombat; vazut din profil, este aproape plat; latimea craniului: la masculi 16-18 cm, la femele 15-17 cm. Arcadele zigomatice sunt potrivit dezvoltate. Protuberanta occipitala este putin marcata.
Stop: Usor marcat.

REGIUNE FACIALA:
Trufa: Bine dezvoltata si lata, de culoare neagra.
Bot: Tronconic, de aceeasi lungime cu cea a craniului; bine dezvoltat, el se îngusteaza progresiv catre extremitate dar niciodata nu devine ascutit.
Buze: Groase si bine aplicate, puternic pigmentate.
Maxilare/dinti: Maxilare puternice; dentitie completa cu dinti sanatosi, bine implantati, de culoare alba; muscatura în foarfeca. Muscatura în cleste este admisa.
Obraji: Nu sunt proeminenti.
Ochi: Sunt mici în raport cu dimensiunile capului; migdalati si oblici, de culoare castanie sau usor mai deschisa, niciodata de culoare galbena. Pleoapele sunt bine pigmentate.
Urechi: Prinse relativ sus, în forma de « V », cu extremitatea usor rotunjita, cazute si bine apropiate de obraji. Amputarea lor este interzisa.

GÂT: De lungime potrivita, gros si puternic, lipsit de salba.

CORP: Masiv, viguros.
Linia superioara: Orizontala.
Greaban: Putin marcat.
Spate: Bine sustinut si foarte musculos.
Sale: Puternice, foarte musculoase.
Crupa: Musculoasa si moderat înclinata catre baza cozii.
Piept: Lat si înalt, atingând nivelul coatelor; coastele sunt bine arcuite.
Linia inferioara: Usor ridicata.

COADA: Prinsa destul de înalt. In repaos, este purtata jos, atingând punctul jaretului sau chiar mai jos; când câinele este atent sau în actiune, ea este purtata ridicata, putând depasi nivelul spatelui, în forma de secera. Amputarea este interzisa.

MEMBRE: Cu osatura puternica.

MEMBRE ANTERIOARE:
Vedere de ansamblu: Vazute din profil si din fata, membrele au aplomburi bune.
Umeri: Omoplati lungi, puternici si oblici, bine prinsi, foarte musculosi. Angulatie scapulo-humerala de circa 100-110°.
Brat: Potrivit de lung si foarte musculos.
Coate: Bine apropiate la corp, se misca cu usurinta.
Antebrat: Puternic si nu prea lung.
Carp: Solid.
Metacarpiene: Scurte, vazute din profil sunt usor înclinate.
Labe anterioare: De forma ovala, compacte si puternice, cu unghii de culoare neagra sau cenusie.

MEMBRE POSTERIOARE:
Vedere de ansamblu: Foarte musculoase si puternice, cu aplomburi bune.
Coapsa: Potrivit de lunga, lata, foarte musculoasa.
Graset: Unghiul articulatiei femuro-tibiale este de circa 110°.
Gamba: De lungime medie, musculoasa.
Jaret: Vazut din profil, este lat si cu o angulatie potrivita; vazut din spate, este situat într-un plan paralel cu planul median al corpului.
Metatars: Robust si net, cu aplomb perfect. Prezenta pintenilor nu trebuie sa fie penalizata.
Labe posterioare: De forma ovala, compacte si puternice, cu unghii de culoare neagra sau cenusie.

MISCARE: Miscare regulata si degajata; vazute din fata si din spate, membrele se misca în linie dreapta. Trapul de amplitudine medie este miscarea preferata. Miscarile încrucisate sau ridicate trebuie sa fie penalizate.

PIELE: Groasa, bine aplicata, de culoare cenusiu-închisa.

ROBA:
PAR: Parul este scurt pe cap si pe fata anterioara a membrelor. Pe corp, parul este abundent, drept, mai gros si mai dur, atingând o lungime de 6-9 cm. Subparul este mai scurt si mai des, de culoare mai deschisa. Pe gât, parul este mai lung si formeaza o coama; pe fata posterioara a membrelor, parul formeaza franjuri de lungime moderata. Coada este stufoasa, fiind acoperita de un par mai lung si mai gros.

CULOARE:
Culoare clasica: Fondul trebuie sa fie alb cu pete bine definite de culoare nisipiu-carbunos (lupie), tigrata sau neagra. Pe membre, se admit stropituri negre sau de diferite nuante.
Culori uniforme: Robele uniforme (fara pete), de culoare integral alba sau neagra, sunt acceptate dar nu cautate.

TALIE SI GREUTATE:
Înaltime la greaban: Masculi: 68-78 cm, ideal 71-75 cm
Femele: 64-72 cm, ideal 66-68 cm
Greutate: În raport cu talia.

DEFECTE: Orice abatere fata de cele de mai sus constituie un defect care se va penaliza în functie de gravitatea abaterii respective.

Constitutie fina sau prea greoaie.
Caractere sexuale insuficient marcate.
Lipsuri dentare altele decât PM1.
Urechi cupate.
Coada amputata.
Exemplare obeze sau fara vigoare.
Par împâslit sau scurt (mai putin de 6 cm).
Par prea lung (depasind 9 cm).
Absenta coamei sau a franjurilor de pe membre.
Coada rulata, în forma de inel.
Labe deschise, rasucite spre exterior sau interior.
Coate deviate spre exterior.
Miscare greoaie.
DEFECTE GRAVE:

Expresie straina rasei.
Ochi rotunzi, proeminenti.
Urechi drepte.
Linie superioara înseuata sau prea lunga.
Par foarte scurt.
Par buclat sau de alta textura decât cea prevazuta de standard.
Ochi galbeni.
Heterocromie oculara (ceacâr).
Jareti de vaca.
DEFECTE ELIMINATORII:

Agresiv sau fricos.
Subiect atipic.
Prognatism inferior sau superior.
Absenta incisivilor sau caninilor.
Albinism.
Alte culori decât cele descrise în standard.
Coada absenta sau atrofiata.
Talie sub 65 cm sau peste 80 cm la masculi.
Talie sub 62 cm sau peste 75 cm la femele.
Orice câine care prezinta în mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.

N.B.: Masculii trebuie sa aiba doua testicule cu aspect normal, complet coborâte în scrot.

Acest standard a fost revizuit de reprezentantii F.C.I., Dl.Raymond Triquet si Dl.Bernard Denis, la Gura Humorului în 22 august 2004.

Comisiile F.C.I. de Standarde si Stiintica au aprobat acest standard în cadrul reuniunii comune care a avut loc în data de 18,19 septembrie 2004 la Sarlat-Franta.

Comitetul general F.C.I. a aprobat acest standard în cadrul reuniunii care a avut loc în data de10, 11 noiembrie. la Kyoto-JaponiaAlbumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 1
Manneken Pis et la Roumanie
Cette statue fontaine, symbole de la liberté d'esprit des Bruxellois et aussi l’un de symboles de la ville.
Il est devenu une tradition d’offrir au Manneken Pis des costumes, à des occasions spéciales, notamment pour honorer une profession. La garde-robe actuelle comprend 800 costumes qui sont pour la plupart conservés à la Maison du Roi, situé sur la Grand-Place. Cette tradition a été inaugurée en 1698 par le Prince-électeur Maximilien-Emanuel de Bavière, gouverneur général des Pays-Bas espagnols, qui lui offre son premier costume, couleur "bleu de Bavière".Le Petit Julien compte à présent dans sa garde-robe aussi 3 costumes roumains. Son premier costume roumain a été offert en 1987 par l’équipage du navire école « Neptun » de Institutul de Marină Civilă de Constanta: un costume de marin de la flotte roumaine. A l’époque, le responsable de l’Agence Navrom à Anvers était l’actuel président de la république, M. Traian Basescu.
Manneken-pis a habillé une seule fois ce costume, le jour de la cérémonie du don.
En 1993 un groupe de touristes roumains a offert à la ville, un costume populaire roumain.En décembre 1995, l’Office National Roumain de Tourisme de Bruxelles dont le responsable à l’époque était Mircea Milcu, a offert le troisième costume, un costume typique de berger roumain.Ce costume a été confectionné dans les ateliers de couture du Musée du village de Bucarest, selon les patrons remis par la Maison du Roi. Une copie en plâtre, aux dimensions de l’original, a été envoyée à Bucarest, pour être utilisée aux essayages du costume.
Pour son vol à Bucarest, Manneken Pis a été enregistré, comme tout voyager, aux guichets de la Tarom à Zaventem, puis conduit à l’embarquement. Ensuite il est monté à bord bénéficiant de l’attention aimable de l’équipage et des belles hôtesses roumaines à la classe business où de grands coussins ont été prévus pour son confort. Pour cet accueil à bord et le vol vers la Roumanie de Manneken Pis on doit remercier l’enthousiaste équipe de la Tarom-Bruxelles de l’époque, Gabi et Lica Galos.
Le costume était presque prêt, mais il manquait visiblement quelque chose à notre Manneken-berger roumain. Mais quoi ? Eh bien, son chien, le chien de berger roumain des Carpates.
L’ONT Roumain de Bruxelles était déjà en contact avec Cezar Osiceanu, pilote à la Tarom, un fervent admirateur des chiens „ciobanesc”, dans un effort commun pour soutenir sa reconnaissance en tant que race de chien roumain, par la Fédération Cynologique Internationale dont le secrétariat général était en Belgique à Thuin. Présenter notre chien national en Belgique pour le faire connaître et reconnaître par la FCI, plaidait pour sa présence à Bruxelles. Parfaite occasion aussi pour accompagner Manneken en berger roumain. Un problème de dernière minute : Ursu, le berger de M. Osiceanu, dépassait largement les dimensions des plus grandes cages pour animaux dont la Tarom disposait. Une cage sur mesure a été rapidement confectionnée à Bucarest et Ursu est arrive à Bruxelles, directement de l’aéroport de Zaventem à la cérémonie tenue à l’hôtel de ville ! Ursu s’est d’ailleurs fait rapidement des amis, parmi les
bergers allemands des policiers qui ont accompagnée les participants à la cérémonie, sur leur chemin, depuis l’hôtel de ville jusque à l’emplacement situé rue de l’Etuve.lien sur la photo avant et apres l’ouverture du rideau. C’est la charmante échevine Marion Lemesre qui a reçu le costume au nom de la ville de Bruxelles en présence de son excellence Constantin Ene, l’ambassadeur de la Roumanie auprès de l’UE, des membres de l’Ordre des amis de Manneken Pis, autres officiels et amis de la Roumanie.
Manneken Pis a été habillée en berger roumain le 1 décembre, lors de la fête nationale de la Roumanie, en 1995, 1999, 2000, 2001 et 2002. On ne saurait ne pas en remercier aussi son habilleur, M. Jacques Stroobants qui, les matins frais du 1er décembre, venait au petit matin, avant que la ville s’éveille, habiller le petit môme. Le changement de l’équipe de l’ONT Roumain en 2003 on fait tourner cette sympathique page dans les relations belgo-roumaines.
www.romania-pele-mele.ro/relbelfr.htm
Delete Reply Reply All Forward Move Spam Actions Next Previous
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.