685 poze   76417 vizite

3 Comuna Stroiesti judetul Suceava

Comuna Stroieşti este situată în partea vestică a municipiului Suceava, aproximativ între paralelele 47°34´ şi 47°39´ latitudine nordică şi între meridianele 26°05´ şi 26°10´ logitudine estică.
Se învecinează cu teritoriile comunelor : Todireşti, la nord, Şcheia, spre est, Moara, la sud şi Ciprian Porumbescu, la vest. Intre aceste limite comuna Stroieşti ocupă o suprafaţă de 3684 hectare.
Este traversată de drumul european E 576 Suceava-Cluj-Napoca.
Aproape paralel cu acest drum şi în aceeaşi direcţie trece calea ferată 502 Suceava- Ilva Mică.
Comuna are în componenţă 3 sate : Stroieşti, Zahareşti şi Vâlcelele.
La recensământul din 2002, populaţia comunei Stroieşti era de 3599 locuitori, din care 2614 la Stroieşti, 866 la Zahareşti şi 119 la Vâlcele.
Comuna Stroieşti este atestată documentar într-un manuscris emis de Alexandru cel Bun, în Suceava, la 3 iunie 1429. În anul 2004 am aniversat 575 de ani de la prima atestare documentară a localităţii.
Documentul, scris în româneşte, cu litere chirilice, are următorul conţinut:„Din mila lui Dumnezeu, Noi, Alexandru Voievod, domn al Ţării Moldovei, facem cunoscut şi în această carte a noastră, celor care o vor vedea sau o vor auzi citindu-se, că aceste adevărate slugi şi boieri ai noştri credincioşi, pan Lazăr, pan Stanciul şi pan Costea fiii lui Oană vornicul, ne-au slujit cu dreaptă şi credincioasă slujbă. De aceea, noi, văzând dreapta şi credincioasa slujbă către noi, i-am miluit cu deosebita noastră milă şi le-am întărit drept credincioasa vislujenie a tatălui lor şi le-am dat lor, în ţara noastră, satele lor, anume la Tulova, unde este curtea lor, şi Stroinţi, la obârşia Şomuzului, şi Zaharinţi, la obârşia Şomuzului şi Litănăuţi. Iar pentru o mai mare întărire a tuturor celor sus-scrise, am poruncit slugii noastre credincioase, Neagoe logofăt, să scrie şi să atârne pecetea noastră. La Suceava, anul 6937 (1429) iunie 3".
În comuna Stroieşti s-au născut scriitorul şi publicistul ION GRĂMADĂ (1886-1917), eroul de la Cireşoaia şi profesorul universitar ILIE GRĂMADĂ (1911-1985).



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 3
madalinayly 11 decembrie 2011  
interesante lucruri!
Raportează
anonim
diana 4 decembrie 2011  
unde sunt obiceiurile noastre frumoase? unde???
Raportează
anonim
eugen 12 mai 2011  
clima nu ai?? reelief ape distata??????
obiceiuri??
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.